Hitta drömjobbet efter studierna

Vissa yrkesgrupper, som läkare och lärare, efterfrågar väldigt mycket arbetskraft i dagsläget. Därför är det ett säkert kort att välja en utbildning inom dessa områden. Är man inte intresserad av dessa två yrken kan man istället välja att studera på en yrkeshögskola för att öka chansen till jobb efter examen.  

studeraLider studietiden mot sitt slut och letandet efter ett jobb har påbörjats? I många fall har man som student redan en färdig anställning innan examenstider. I andra fall är man stressad över att hitta ett jobb innan studiebidraget slutar trilla in på kontot. Ett bra tips för den som söker jobb är att ta kontakt med ett rekryteringsföretag för att få hjälp och stöd i sitt sökande samt ta del av jobbannonser att söka. Detta kan man göra på sidor som till exempel http://www.jobbusters.se/. Förhoppningsvis hittar man ett jobb inom branschen som man har studerat inom så att man slutligen kan utföra sina kunskaper i praktiken.

Utbildningarna som ger störst chans till jobb

Så vilken bransch ska man satsa på om man är på väg ut i arbetslivet eller har tänkt att byta jobb? På Aftonbladet skriver man en artikel om vilka jobb som kommer efterfråga mest arbetskraft i framtiden. Man skriver att bristen på lärare ger stora möjligheter för den som är intresserad av läraryrket. Likaså ingenjörsyrken, it-yrken, och läkare i alla tänkbara områden ger störst chans till jobb efter avslutade studier.

Det är alltså ett väldigt säkert kort att påbörja studier inom dessa yrkesområden.

Praktikplatser öppnar dörrar för jobb

arbetarMånga utbildningar och program i landet består av praktik och trainee-perioder. Detta är en del av utbildningen i syfte att eleven ska kunna skaffa sig kunskap från den riktiga arbetsplatsen istället för att enbart läsa teori. Dessa typer av utbildningar är populära för både elever och arbetsgivaren, där arbetsgivaren ser något positivt i att få komma i kontakt med de personer som är på väg ut på arbetsmarknaden. På så sätt har man chans att lära känna varandra under utbildningen för att sedan förhoppningsvis kunna förlänga arbetet med anställning när studierna är avklarade.

Dagens Samhälle skriver om ett fall där utbildningsperioden öppnade dörren för fortsatt anställning efter examen. Det är därför ett hett tips att söka en utbildning som innehåller någon form av kontakt med arbetslivet, allt för att man ska få så bra förståelse som möjligt för branschen och samtidigt skapa kontakter som kan leda till framtida jobbmöjligheter.

Trots att fördelarna är många med yrkesutbildningar är det många unga som väljer att inte söka till dessa program, skriver Uppsala Nya Tidning. Många yrkeshögskolor arbetar därför mycket med att fånga upp intresset hos unga kvinnor och män för att kunna tillföra arbetsmarknaden den arbetskraft som krävs. I de flesta fall erbjuder yrkeshögskolor endast utbildningar som ska ge chans till jobb efter examen. Man ska helt enkelt kunna studera till den typen av yrke som efterfrågas på marknaden och vara nästan helt säker på att få ett jobb när man är klar med studierna. Det är vad hela syftet med yrkeshögskolor går ur på.

Lycka till!