Gömd marknadsföring online

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om den gömda reklamen, då med främsta fokus på produktplacering och hur företag gör reklam som en inte tänker på. Detta är självklart fortfarande vanligt, du kan numera inte se en film utan att på köpet få med reklam för allt från Starbucks till Coca Cola. Men det finns även annan marknadsföring som är gömd, den du ser på internet. Vi lyfter 3 gömda reklamstället på nätet:

SEO, Search Engine Optimization: SEO (på svenska Sökmotoroptimering) handlar om att optimera sina hemsida eller företagssida så att Google förstår vad den handlar om, så att den kan hamna högre på Google. Hur är detta reklam tänker du? Det är nämligen så att det 242254-typing-on-a-grey-keyboardnumera är vanligt att ta hjälp av diverse företag, så kallade SEO-byråer, för att sidan ska optimera och bli relevant men även för att få köpta länkar så att Google tror att många skriver om just den sidan. Detta är lite lurigt eftersom Google vill att du som söker ska hitta den mest relevanta sidan för din sökning, men kan manipuleras så företag hamnar högre än vad de annars kanske borde.

Annonsering på nätet: Du kanske inte har tänkt på det, men när du söker på Google eller om du surfar på Facebook, så kommer det ibland upp förslag på saker du kan besöka. Dessa förslag är annonser som har riktats specifikt mot dig för att du ska köpa deras produkter. Sedan en tid tillbaka kommer dessa annonser även upp på Instagram, vilket kan få en att missa att det är en annons.

Omdömen och listor: Visste du att de företag som syns på Pricerunner har betalat för att synas? Det är sant. Pricerunner ljuger inte, utan de kollar vem som levererar det bästa priset beroende på produkt. Däremot kommer du inte att synas på Pricerunner om du inte betalar regelbundet, vilket kan innebära att vissa märken inte finns med – som kanske skulle varit billigare än det du hittar på prissajten.